Benal, Store Vega: Publikum fik meget mere end de havde betalt for ★★★★★★

Mørket er faldet på udenfor og man kan begynde at fornemme vinteren og det kolde vejr mase sig på. Gåturen fra hotellet mod spillestedet Vega bruger jeg på at følge op på aftenens koncert med Benal ved at lytte nyeste album. Allerede efter andet nummer er jeg i godt humør og klar til at opleve lyriksmeden og kreatøren, Benjamin Hav og Magnus Albert, Ben-al, slå sig løs i et udsolgt Store Vega. Jeg kommer ind i foyeren og afleverer jakken.  Inden jeg når op på balkonen er jeg tæt på at træde i en ordentlig klat br#k og tænker. Dét her, bliver en fest.

Vi starter fra begyndelsen

Koncerten starter lidt træg, et lavt beat og Benjamin på vokal. Sangen burde hedde Under Huden, men har fået titlen 029 og stammer fra EP´en Baby EP fra 2013. Træet med de faldende frugter er fjernet fra scenen, hvilket skabte et jubelbrøl, for nu var koncerten ved at gå i gang. De 3-4 min. som det tog inden Benjamin og Albert kom på scenen føltes som en evighed. Men nu er beatet kommet i gang på sang nummer to på setlisten, Et Klap. Benjamin rapper helt specielt, lidt ude af takt men alligevel direkte på beatet og det er nyt og friskt. Siden de startede har duoen fornyet sig og skabt ørehængere på deres egen måde, hvilket bl.a. kan høres på seneste album Hvis Det Virkeligt Er Vigtigt.

Seneste album har også en række features som kun er med til at skabe opmærksomhed omkring Benal. Første kvindelige feature kom på scenen under Duft. En fantastisk kvindelig vokal af Solveig Sandnes, en del af Er De Sjældne og sikke en casting. Så er vi li´som i gang.

Fra Babelfisk til en feature med Marie Key på Hvad Nu. Et brøl lød da Marie kom på scenen, varmen steg med ét og publikum sang med på omkvædet. Man må sige at det er et dedikeret publikum som kender alle sangene og synger med på både rap og omkvædspop. Det samme på featuren med Katinka som kommer ind på scenen med energi og leverer Sprog sammen med Benjamin på fronten af scenen. Bag dem står Albert og laver sin magi (og spiller Counterstrike, som Benjamin jokede med).

Før i tiden var Benal en helt anden støbning. Da var Lukas Lunderskov en del setuppet på sange som Bootycall og Benalgorytmen, så derfor var han inviteret med på scenen, til stor begejstring for publikummet. Efterfølgende blev der dyrket fraseringer en masse da Liv Lykke erstattede scenens kant på sangen Om Dig. En pludselig stilstand i koncerten for et øjeblik, inden festen kogte over på sange som Hele Tiden og Fri med henholdsvis Orgi-E og Bai-D på feature. Vi er midt i orkanens øje og salen er brændende varm, hvorefter Cecilie Nohr kommer ind og leverer aftens flotteste vokal på Hvor Går Du Hen.

Vi er sidst i koncerten og det vildeste er sikkert oplevet, men Benal har altid noget i ærmet. Så med beatet slået an til HipHop ved publikum hvad der kommer til at ske, men de havde nok ikke regnet med Jokeren kom forbi og rappede Spændt Op Til Lir over beatet af Benal, inden Bashir Billow er med til at lukke en hitparade af koncert ned med sangen Du Har Aldrig Savnet Nogen i ægte 90er stils-omkvæd.

Poetry-slam a la Benal. Hitmaskinen og kreatøren. Benal har slet ikke nået sit højdepunkt endnu og det må være svært at overgå sig selv når man har så vilde udgivelser ude. Selvom jeg godt kunne have brugt noget mere levende bas og et niveau højere i lyden,  så leverede Benal et fantastisk setup med kontakt til publikum, en energi- og humorfyldt Benjamin som jokede med publikum “I får meget mere end i har betalt for..” og levnede ikke særlig mange meter fra scenens kant til publikum. En intim afstand på trods af kapaciteten på Store Vega.