Aksglæde - gaffa-prisen 2016

Gaffa har siden 1983 været et musikmagasin med hovedsæde i Aarhus som efterfølgende også tog teten at holde et award-show med publikum som dommere. Award-prisen har eksisteret siden 1991 og kan fremkalde mange sjove indslag fra tiden med Gaffa. Før i tiden var kategorierne mere loose hvor bl.a. Me & My i 1996 vandt Årets Mest Talentløse Band, Ask blev Årets Færge i 1991 og Årets Værste Danske Hit i 1998 blev Doo dah med Cartoons.

Siden er kategorierne blevet mere seriøse og endda også vist på tv (DR3) som det gjorde i det nye musikhus Odeon i Odense i 2017. Showet var blevet annonceret med Kellermensch, Katinka, Aksglæde, Soleima, Simon Kvamm, Turbolens og Mew på scenen. Men kort tid før showet, meldte Mew fra (pga. lidt stridigheder mellem tidligere Mew-guitarist Bo Madsen i Turbolens og Mew). Derfor blev Bisse hevet ind for at spille sidst i showet.

Et hus med plads til forbedringer og et show nede på jorden

Odeon er et nyt hus. Bevares. Men også nogenlunde halvfærdigt med mangler hen af vejen. Dog virkede salen til at være færdiglavet og kunne derfor byde Gaffa indenfor i den mørke sal med lysegrønne sæder. Stemningen var intens, folk havde fundet de kolde dåsebajere under sæderne og tog gerne imod øl-pigerne som kom forbi med nye forsyninger. Der var Tuborg Rå, Guldpiger og almindelig pilsner. På scenen var placeret en kæmpe skærm og tæppet var trukket for bagved.

Første band på scenen var Kellermensch. Efter lidt mudret lyd-starts problemer kunne man nyde kældermenneskene bryde ud af sit skjul bag tæppet og levere underholdning med bl.a. Mediocre Man til Gaffa-Prisen 2016. Herefter kom Mads Langer op og modtog Årets Danske Popudgivelse og holdt en stille og rolig tale til ære for dem der stemte. Konferencieren var DR3-værten Thomas Skov Gaardsvig. Aftenens store vindere kom da også hurtigt på skamlen hvor Dizzy Mizz Lizzy, Volbeat og Mads Langer kunne ses på stolen op til flere gange.

Turbolens, med Bo Madsen, gik på scenen efterfølgende med sit ”børneshow” hvor sangen Rastløse Bevægelser allerede er blevet spillet i forskellige radioer. Flere priser blev uddelt (kan ses i bunden af artiklen), dog skal vi dvæle lidt ved Mads Langer´s anden pris-takketale som Årets Danske Mandlige Kunstner”. Han starter talen ”at sende en hilsen til vores statsminister og hans fremmedfjendske skytsengel som holder hånden over hans mindretals regering.” Når der går politik i musik, så kan det enten gå den ene eller den anden vej, men med aftenens indslag fik medierne noget at skrive om.

Igen et live-act på scenen og denne gang Soleima som med sin lillepige-stemme og elektroniske univers, fremførte Cracks for åben skærm. En solid optræden som stadig står fint i hukommelsen.

Gulddreng fik endnu en pris, Årets Nye Navn. Dog kunne han ikke møde op og modtage den, så publikum fik gulddrengen på video. Heldigvis var Simon Kvamm mødt op og kom på scenen til klapsalver. Her fremførte han sange, fra albummet Vandmand, som Lejlighed og danse-sangen Du Ska Da Ha.

Opkomlingen Aksglæde underholdt efterfølgende med sangene Fantomfølelser og den nye sang Næste Sommer.

Soleima on stage @odeonodense @musicdaysdk @gaffadk #bloglife @soleima__

Et opslag delt af BRIAN VIRENFELDT HANSEN (@musikbloggerdk) den

Der var ikke de store overraskelser ind igennem showet eller ved priserne, hvor publikums dom var at gætte sig frem til. Annisette, fra Savage Rose, tog Årets Special Pris. Rystende tog hun imod buketten, takkede og gav Mads Langer ret i regeringens tilstand. Katinka har taget det meste af Danmark med storm, men mangler stadig det store gennembrud. Med optræden til Gaffa-prisen burde dette skridt være nærmere, for med sange som Luftballoner og Du Tænker Ikke tager hun bladet for munden, mens bandet leverer en hårdtpumpende instrumenterings-baggrund over hendes lyriske tekster. Desuden et nyt album på vej d. 31 marts, Vi Er Ikke Kønne Nok Til At Danse.

En Bisse med det hele
Uforvarende, men sikkert ganske tilfreds, fik Bisse masser af opmærksomhed da han indtrådte scenen i stedet for de pigesure Mew som ikke ville dele scene med deres tidligere guitarist. Bisse er altid god for en overraskelse, dog ikke så stor som hans scenetøj efterfølgende i Vega til Leonard Cohens koncept-koncerter På Danske Læber, hvor Bisse mødte op i intet andet end et net. (Se galleri). Denne aften på scenen spillede Bisse først Trabant og derefter proklamerede sig som Mew, hvilket er helt i stil med hans underfundige og skøre måde at gribe hele sin karriere an på. Herefter hittet Seks Hjerter som så flot afrundede hele Gaffa-Prisen for denne gang.

Koordineret kaos

På trods af lidt informationskaos mellem presse og Gaffa m.v. er min oplevelse af både Odeon og Gaffa-prisen stadig intakt, dog med den lille mente at forventningerne ikke behøver at være særlige høje til et award-show. Dåseøllene blev serveret under stolene og ved stolerækkerne, stemningen var ikke højtidelig eller på nogen måde snobbet, de nominerede og optrædende var ikke afskærmet fra det almindelig publikum og den røde løber var til skue for resten af publikum i foyeren af Odeon. Gaffa-Prisen er faktisk det modsatte af Danish Music Awards, hvor konfetti og bobler er en hverdagsting. Så jeg hylder Gaffa for at være nede på jorden og på linje med folket.

Du kan se flere billeder på instagram

Herunder kan du se hvem der har vundet de forskellige priser til Gaffa-prisen 2016

 

GAFFA-Prisen 2016

Årets Danske Udgivelse

Dizzy Mizz Lizzy: ”Forward in Reverse”

Årets Danske Band

Volbeat

Årets Danske Kvindelige Kunstner

Årets Danske Mandlige Kunstner

Mads Langer

Årets Nye Danske Navn – i samarbejde med Tuborg Musik

Gulddreng

Årets Danske Hit

Volbeat: ”For evigt”

Årets Danske Rockudgivelse

Dizzy Mizz Lizzy: ”Forward in Reverse”

Årets Danske Popudgivelse

Mads Langer: ”Reckless Twin”

Årets Danske Urban-Udgivelse

Phlake: ”Slush Hours”

Årets Danske Hard Rock/Metal-udgivelse

Volbeat: ”Seal the Deal & Let’s Boogie”

Årets Danske Elektroniske Udgivelse

Trentemøller: ”Fixion”

Årets Danske Livenavn

Lukas Graham

GAFFAs Specialpris

The Savage Rose

Årets Internationale Udgivelse

Bruno Mars: ”24K Magic”

Årets Internationale Band

Metallica

Årets Internationale Kvindelige Kunstner

Beyoncé

Årets Internationale Mandlige Kunstner

David Bowie

Årets Nye Internationale Navn – i samarbejde med Tuborg Musik

Twenty One Pilots

Årets Internationale Hit

Justin Timberlake: ”Can’t Stop the Feeling”