Musikkens Kraft - 2017

Musikkens Kraft: Unge med kræft sætter fokus på sygdommen via musikken

Musikkens Kraft - 2017

Musikkens Kraft – 2017

Kræft er en svær størrelse. Alle har hørt om sygdommen, alle har én i nærheden som må tage stilling til livet med kræft, men ikke alle har gået i dybden med hvad der sker når man får konstateret kræft.

Det har psykolog Gert Barslund og Ole Brøndberg Selstø, der er gruppeleder hos UngKræft. Igennem et terapi-forløb, bad de unge med kræft om at sætte ord på deres tanker i kræftforløbet og omskrive dette til lyrik. Herefter fik de sangere som bl.a. Mia Marion, Jonas Rendbo og Silje Holtan til at synge for.  

Albummet byder på 10 sange på dansk, hvor bl.a. Hospitalet, sunget af Jonas Rendbo, fanger min første opmærksomhed. Sangen Hospitalet starter ud med et ensomt fingerspil akkompagneret af Jonas på vokal. Teksten er ligetil, enkel og omsætter følelserne direkte til hjertet. En kræftramt far der taler til sin bekymret søn. ”Jeg kommer snart hjem igen”. Når man lytter albummet, skal man være klar på en dybde af følelser man ikke er vant til. Bl.a. i Aldrig med sangerinden Christine Brandstrup Jørgensens punchline ”Det gør ondt at ønske sig noget man ikke kan få..” eller pop-sangen Venus Kalder Mars sunget af Fredertik Hertz, hvor linjerne ”Hvordan skal jeg ku´kæmpe, når jeg ikke har lært at slås..” og ”Hvordan skal jeg være fighter, når jeg ikke byder nogen trods..” er tankerne som får frit løb hos de unge kræftramte.

Jeg kunne dog godt tænke mig et album der ramte tiden lidt bedre end 00´ernes rock og pop-tendenser. Det er et seriøst emne, men hvorfor lave musik til segmentet 30 – 50 år, i stedet for at ramme det unge segment som jo både har skrevet lyrikken og er målgruppen i projektet.  Heldigvis rammer sange som Venus Kalder Mars, Hospitalet og Skibet en tendens som holder længere end den moderne nutidsmusik og fohåbentlig stadig får afspilninger langt ud i fremtiden. 

Producer på albummet er Boe Larsen som ejer Millfactory Nuvenue i København, hvor alt musikken er indspillet.

Om projektet og albummet siger psykolog Gert Barslund ”Med musikken forventer vi at kunne bryde forsvarsmekanismer hos publikum,og give adgang til følelser, så et svært budskab kan formidles. Herved bliver musikken bindeled imellem mennesker med og uden sygdom, og vi forventer øger viden og forståelse for hvordan livet med kræft kan leves for unge mennesker.”

Du kan lytte et preview af albummet herunder:

 

Du kan desuden læse mere om projektet på Musikkens Krafts hjemmeside