Monti spillede SPOT festival 2018 (Foto: Sebastian Vistisen Toft / Arkiv)

Monti er fra Aarhus. Gruppens alfahan er den vilde rapper Sebastian Monti som med liveband indbyder til hurtige flow, bastante beats og lettere aggressiv fremtoning . Jeg nåede lige indenfor døren, da koncerten startede pga. den store kø som havde samlet sig foran indgangen til venuet i Godsbanen. Der var pakket med folk og aldeles varmt. En varme , som kun steg i takt med sætlistens opbygning og,  en varme som frontmanden var fuldstændig ligeglad med, da han startede koncerten ud med en hoodie på.

Sætlisten gav allerede fra starten velkendte sange som den tempofyldte Survival. Forinden bød man velkommen og Sebastian sluttede med ordene ”Vi spiller Hæp Hop” på yderst klingende Aarhus-dialekt. Scenen er indhyllet i røg, og lysene var placeret på rigge som var formet i en halv firkant ud over publikum. Bag bandet, foroven på et lærred, var det velkendte animerede ansigt projekteret i hvid på sort baggrund. Et ansigt som også kunne ses på udgivelsen af singlen Rare for år tilbage. Ansigtet var tilføjet effekter, så stilstanden blev forstyrret i vilde sekvenser af glimt og rystelser.

Rystelser var der også meget af på scenen, når Sebastian farede rundt fra kant til kant og interagerede med publikum i alle hjørner. Skiftevis snakkede han engelsk og dansk fra scenens kant, men sproget var selvfølgelig engelsk i sangene. Sange som For The Conflicted, Lean og seneste single Signs blev skudt af fra scenen. Scenerøgen var imidlertid blevet så tyk at den bagerste del af scenen var dækket helt til, hvilket gjorde at Sebastian blev væk et kort øjeblik under Signs, da han trådte helt ned til bagscenen.  Ude af syne, men ikke ude af sind. Den livlige trafik på scenen smittede af på publikum, som enten stod og rykkede med hovederne eller hele kroppen i takt med beats og punchlines væltede ud i et overflod. Flowet var også at finde mellem sangene, hvor korte peptalks fra scenens kant, ”Give a round of applause for the musicians at the festival” gav genlyd i salens sorte dyb, som med hastige glimt viste en stadig tætpakket sal. Sangen Lucky Bastard blev efterfulgt af Let It Flow, som sammen med Signs blev udgivet som dobbeltsingle sammen med en fantastisk musikvideo delt i to sektioner.

Bundbassen virker til at være blevet forstærket op igennem koncerten og trommernes slag kan mærkes i brystet. Der arbejdes op til sidste sang som med navnet Rare er slutningen på en dedikeret hip hop-koncert, hvor også frontmandens t-shirt blev smidt til stor jubel for publikum. Der er flow, punchlines, amerikansk rap-mentalitet og alt hvad en hip hop-sagkyndig vil elske.

Monti er rare her i Danmark, en sjældenhed som rapper på engelsk. Noget som vinder mere og mere respekt herhjemme som tiderne skifter. I undergrunden er det her genialt, men i det fortabte mainstream-land forstår man sig ikke på det. Hvilket også er forståeligt, da ingen af sangene har gjort noget for at indlemme de uforstående, men virker til at være nørderi i eget potentiale. Men uanset hvad andre må sige så er min melding, at her er et bands som kan tage hele branchen med storm.

Dato: 12 Maj 2018
Genre:  Hip hop
Lokation: Den Åbne Scene, Godsbanen, Aarhus